Ви увійшли як Гість · Група "Гості" · RSS 29.03.2024, 14:22

Головна » 2018 » Грудень » 3 » Введення в храм Пресвятої Богородиці

«Сьогодні Божого благовоління початок і проповідь про спасіння в людей: в Храмі Божому світла Діва являється і про Христа всім предвіщає».

(Тропар свята)

Так у піснях сповіщає нам Св. Церква про значення і велич цього свята. Що ж сьогодні починається? Початок Божого змилування до людей і прообраз їхнього спасіння. Бо Свята Діва вводиться у Святеє Святих. За собою вводить Вона на небесах у Святеє Святих усіх тих, хто повірить у Сина Божого. Це початок вже нашого спасіння. Це початок подій, що мають вічне значення для неба і землі. Події, що мають перетворити рід людський: померлим та загиблим повернути життя, дорогу святу, дорогу правди, що веде до життя вічного. Саме й тому починаємо в цей день співати: - «Христос народжується – славіте. Христос з небес – зустрічайте…». А як все те непомітно діється! Хто на світі знає, що десь в маленькому Лазареті перебуває хоч і праведне, але тихе, непомітне Святе подружжя Йоаким та Анна? Кому відомі скорботи душі їх і обітниці, які вони дають у палкій молитві та сльозах Богу, якщо Він здійме з них ганьбу неплідства і благословить їх дитятком? Знає тільки один Господь Бог. І ось безмежна радість: неплідна, постаріла Анна на диво всім породжує дочку і знає, що це дар Божий – наслідок їхньої палкої молитви. Але природня любов батьків до дитятки не перевищує любов до Бога. Три роки втішалися святі батьки своїм дитятком, але дана Богу обітниця – посвятити Дитя своє Богу – перевищує їх любов. І коли дитятко мало три роки, то батьки привели Її до Єрусалимського храму. Первосвященик Захарія взяв цю трилітню дівчину і по натхненню Духа Святого ввів Її у найголовнішу частину – Святе Святих, куди сам мав право заходити раз у рік.

Шкода було Їй батька і матір, але Вона всеціло видала себе Господу Богу і ним утішилася. Що ж робила Марія? Навчалася Богопізнання. Слухала праведних наставників (першим з них був первосвященик Захарія) та навчалася Слова Божого – законів і пророків. Вчилася молитви, і сама часто і багато молилась, просила у Бога помочі. Вчилася плести, прясти, шити й працювала. Вона вся була так одухотворена Духом Святим, що ніякі земні думки не займали Її серце. Церковні пісні доводять, що ангели оточували Її  й прислуговували.

Виросла Вона, як та біла, запашна, найніжніша лілія, повна безмежної святості, чистоти. Ось ця любов до Господа і відданість Йому піднесла Її до того ступеня звершенства, що зробила достойною стати Матір’ю Сина Божого.

Чому увесь християнський світ виявляє до Пречистої Діви таку палку безмежну любов, відданість і вірить у Її поміч? За чистоту, за святість Її, за те, що вона найближча нам і найрідніша. Вона найдосконаліше знає всі наші потреби. Вона сама була сиротою. Отже, чи не почує Вона сироту? Вона була самотня; чи не почує вона вдову? Вона страждала страждальними муками за Сина Свого; чи не почує Вона матір? Сама вона була зневажена за Христа; чи не почує вона зневажених? Почує. Тому, до ніг Її, увесь світ складає горе; коло ніг Її усі нещасні виливають свої сльози. А молитви наші слабкі, немічні, робить сильними і доносить до Престолу Божого. Дітям нашим розказуймо, якою була Пречиста Діва Марія у своєму дитинстві, як щиро вона молила Бога, та як Її Господь прославив.

Самі ми навчімося від святих Йоакима та Анни, як любити Бога, як виховувати дітей своїх, та як треба бути вірним Богові у своїх обітницях. Нехай же Її святе ім’я буде для нас препрославлене навіки.

Категорія: Цікаве і корисне | Переглядів: 838 | Додав: ikop
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz