Ви увійшли як Гість · Група "Гості" · RSS 19.04.2024, 08:45

Головна » 2012 » Березень » 28 » Великий Канон Святого Андрея Критського

28 березня у нашому храмі служили Великий Канон Святого Андрея Критського.

Великий канон складається з 250 тропарів, і великим називається не тільки за незвичайно велику кількості віршів, але й за внутрішнє достоїнство, за висоту думок і силу їх вираження. У ньому ми споглядаємо події, описані Священним Писанням Старого й Нового Завіту, у духовному світлі. У тропарях канону персонажі священної історії то представляють нам високі зразки святого життя, то, прикладами свого глибокого падіння, спонукують нас до суворого трезвіння.

 

Категорія: Парафіяльні новини | Переглядів: 1441 | Додав: ikop
Всього коментарів: 2
avatar
0
1 Roman:) • 19:46, 29.03.2012
Святий Андрій Критський (7 століття) народився в Дамаску у сім'ї благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німим. Дар мови він отримав після причастя Святих Христових Таїн. Після цього юнак допитливо вивчав Святе Письмо та богословські науки. У віці чотирнадцяти років він прийняв постриг в обителі преподобного Сави Освяченого у Єгипті.

Святий Андрій вів суворе та цнотливе життя. Його покірність та стриманість, чесноти та розум викликали подив. У 680 році він став представником Святого Міста на IV Вселенському Соборі, опісля - архидияконом храму Святої Софії у Константинополі. Під час правління імператора Юстиніана II Андрія возведено в сан архиєпископа міста Гортини на острові Крит.

Святий Андрій заснував нову літургічну форму - богослужбовий текст, що складається із певної кількості об'єднаних між собою пісень. Канон Андрія Критського називається Великим, оскільки він є найбільшим з усіх богослужбових канонів (налічує близько 250 стихів, а звичайні канони - близько 40 стихів).

Із написаних ним канонів найбільш відомий – «Великий покаянний канон», що містить у своїх піснях 250 тропарів. Він використовується під час Великого посту. У перший тиждень Великого посту (з понеділка по четвер) на повечір'ї канон читають по частинах, а повністю - у четвер п'ятого тижня на утрені. Архиєписоп Андрій Критиський написав також канон на Різдво Христове, стихири на Стрітення Господнє і багато інших піснеспівів.

Помер архиєпископ Андрій Критський у 726 році. Його мощі перенесено до Константинополя.

http://dyvensvit.org/biblioteka/kanon-andreja-krytskogo
avatar
0
2 Roman:) • 19:46, 29.03.2012
Дяківська група +1 - молодці!!!
ComForm">
avatar

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz