Ви увійшли як Гість · Група "Гості" · RSS 29.03.2024, 13:39

Головна » 2016 » Травень » 2 » Великдень 2016

"Це день, що його створив Господь, возрадуємося і возвеселімося в нім" 
(Прокімен Пасхи).


З усіх великих празників нашого церковного року найбільш давній, урочистий і радісний — це світлий празник Христового Воскресення. Він, як сказано в ірмосі 8 пісні пасхального канону утрені: "Цар і Господь, празників празник і торжество торжеств". 
Святі Отці Церкви особливо підкреслюють значення і велич цього празника. "Пасха в нас, — каже святий Григорій Богослов у своєму пасхальному слові, — це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але і Христові, що в його честь відбуваються, наскільки сонце перевищує звізди". А святий Йоан Золотоустий у проповіді на Пасху так звеличує Христове Воскресення: "Де твоє, смерте, жало? Де твоя, аде, перемога? Воскрес Христос і ти провалився. Воскрес Христос і впали демони. Воскрес Христос і радіють ангели. Воскрес Христос і життя панує. Воскрес Христос і нема ні одного мерця в гробі, бо Христос воскрес із мертвих і став первістком померлих". 
З богослужень празника Христового Воскресення на особливу увагу заслуговує пасхальна утреня, яку можна б назвати величним гімном прослави Христа-Переможця. 
Христове Воскресення — це фундамент нашої віри. Яке б значення мала Христова наука, якщо б так часто Ним передбачене воскресення не сповнилося? "А коли Христос не воскрес, — каже святий Павло, — то марна проповідь наша, то марна й віра ваша... Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих" (1 Кор. 15, 14 і 20). Тому правда про Христове Воскресення і християнська релігія є нерозривними.
В цей день маємо читання Євангелій на декількох мовах, що значить те, що Христова наука голоситься всіма мовами та поміж усіма народами. Коли припиняється читати Євангеліє – чути дзвони на дзвіниці, що є символом оголошення Христового благовістя всьому сотворінню. Упродовж Світлого тижня Святі двері в іконостасі є відчинені на знак того, що Христос своїм воскресінням відчинив нам двері до Царства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: Парафіяльні новини | Переглядів: 761 | Додав: ikop
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz