Ви увійшли як Гість · Група "Гості" · RSS 24.04.2024, 07:54

Головна » 2016 » Квітень » 14 » Покаяння преподобної Марії Єгипетської

З кожним днем ми наближаємося до Великодня, і заклики до покаяння стають все виразнішими. Найбільше завдання людини в час Великого посту - перемога над гріхом, а перемогти можемо гріх через покаяння.
Господь дуже добре знає кожного з нас, але не меншим знавцем людського нутра є диявол. Власне він намагається стати переможцем над людиною, особливо коли вона в серці своєму прагне поєднатися з Богом.
Диявол приходить до перших людей у раю. Він знаючи їхню природу нібито невинно торкає найвразливішу струну людської душі, її гординю, словами: «Візьміть і їжте від цього плоду з дерева пізнання добра і зла, і станете як боги». Людина, будучи амбітною, грішить, чим і приготовляє собі дорогу до пекла.
Ісус Христос як другий Адам протиставляється людській гордині у чесноті покори. Через покору Він показує нам шлях до покаяння. Мета цього шляху - перемога над гріхом.
Одним із найвідоміших і славніших прикладів покаяння було життя преподобної Марії Єгипетської (пам
'ять якої святкуємо 14-го квітня). Вона довгі літа вела грішне життя. Бог обдарував її красою тіла, харизмою контакту, елегантністю, вразливістю, величавістю, але Марія використала всі ці дари не на добро, а на гріх. Ця жінка вела розпусне життя: стала відкрито доступною для всіх. Вона гордилася своїм життям. І ось ця жінка, яка не знала у своєму житті нічого, крім гріха, переходить до стану покори, покути і покаяння. Відбуваючи прощу до святих місць в Єрусалимі, вона навертається, іде в пустиню і там довгі літа молиться, плаче і покутує за свої гріхи.
Цей перехід Преподобної до стану покори і покаяння стає настільки ефективним, що в кінці свого життя вона йшла над водами ріки Йордану, мовби по суші. Стоячи на молитві, підноситься в повітря, і невидима сила тримає її. Марія ніколи не вчилась Святого Письма, але почала говорити цитатами Божого Слова, ніколи не вчилась писати і раптом пише на землі слова. Вона ніколи не бачила Зосиму, чоловіка праведника, монаха, і несподівано називає його по імені. Як радикально може змінитись життя людини. Як блискавично це життя може стати святим. Як надприродньо воно може наповнитись дарами через покору, покуту і покаяння
Преподобна Марія Єгипетська пройшла сорокалітній шлях покаяння в пустині. Цей шлях вказав її сам Господь, але не тільки для неї однієї. Цей шлях є наказом для кожного з нас. Хто хоче, бодай в час Великого посту, піднятися до висот Преподобної Марії Єгипетської і поєднатися з Богом, повинен щиро упокоритися, покаятися і понести  покуту за свої гріхи.

Категорія: Цікаве і корисне | Переглядів: 698 | Додав: ikop
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz