Ви увійшли як Гість · Група "Гості" · RSS 18.04.2024, 15:51

Головна » 2018 » Лютий » 19 » Піст – це єднання тіла і душі у молитві

Ніхто не може легше розпізнати Бога ніж ті, що часто постять. Повний шлунок не здатен бачити жодних таємничих справ. Піст зближує нас з Богом і привідкриває його потойбічну благодать. Піст робить людину подібною до Бога і провадить  її до щирого покаяння і спілкування з Ним. Без посту людина не здатна переконатися, що Царство Боже є посеред нас, і що вже тут і тепер ми беремо участь у новому воскреслому житті.

Люди постили завжди, але не завжди піст мав одинакове значення для людей. Юдеї визнавали лише один, обов´язоковий для всіх, день посту – День примирення. Рівночасно виявом побожности вважали постити двічі на тиждень: у понеділок і четвер. Рання Христова Церква теж дотримувалась посту двічі на тиждень, проте вона свідомо відійшла від засад юдаїзму, визначаючи днями посту середу і п´ятницю, на спомин про схоплення і розп´яття Ісуса Христа.

Сьогодні піст набрав інакшого змісту. Люди постять ради миру, ради здоров´я, ради краси. Вони їдять менше, аби залишатися стрункими, гарними і здоровими. Хоч у цьому немає нічого поганого, але здоровий піст не передбачає відмови від своєї тілесної природи, а навпаки – засвідчує увагу до неї. Не можна сердитися  на власне тіло, яке створив Бог, а треба навіть під час посту добре до нього поставитися. Піст має єднати тіло і душу, аби вони не протиставилися одне одному.

Кожен може виробити  свій власний досвід. Декому є легко пити чаї чи соки, інший потребує зранку щось з´їсти, бо інакше його болітиме голова. Кожен мусить сам випробувати, що йому краще підходить. Проте не слід надто швидко переходити до загального розуміння посту, бо коли хтось важко працює, то повинен також повноцінно харчуватися. Однак, день чи два доброго християнського посту ніколи не вплинуть на результативність праці.

Варта пам´ятати, що один тілесний піст не може бути достатнім, коли з ним не буде поєднаний піст духовний, бо душа, як і тіло, має свою шкідливу їжу. Обтяжена цією їжею душа без надлишку тілесної їди упадає у гріховність. Як приклад шкідливої, нездорової і навіть приємної їди для душі є звичка говорити погані слова. Гнів є також їда для душі, яка має отруйний складник у собі. Заздрість є цією їдою, яка роз´їдає своїми отруйними соками людську душу і мучить її чужими успіхами. Гординя є зіпсутою їдою для душі, яка на початку осолоджує душу, а далі її спустошує і залишає цілковито безплідною. Тож, здержуючись в час посту від осуду, пристрастей, похотей, злих думок наскільки у нас вистачає сил, ми досягнемо корисного здорового тілесного посту. Але коли ми будемо поститись тільки тілесно, то ми не принесемо  ніякої користі найдорожчій частині нашого тіла - душі. Бо не тіло, а радше  чисте серце є храмом Божим і вмістилищем Святого Духа. Тому, коли ми постимо, пам´ятаймо, що справжній піст єднає тіло і душу у молитві.

Категорія: Цікаве і корисне | Переглядів: 659 | Додав: ikop
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz