"Гості" · RSS 29.03.2024, 08:52

Головна » 2016 » Березень » 21

Протягом великого посту, у нашому храмі служиться Пасії. Слово «пасія» – з грецької – «страждання». Це зворушливе богослужіння було складене в середині XVII ст. великим святителем – митрополитом Петром (Могилою), творцем багатьох літургічних форм. 

Пасіями називаються особливі служби, що звершуються в період Великого посту чотири рази, за числом читання страсних Євангелій згідно зі всіма євангелістами. Відправляється це богослужіння в неділю після вечірньої відправи, або ж в п’ятницю після повечір’я. 

Сама назва «пасія» красномовно говорить нам про зміст цього великопосного богослужіння, на якому оспівуються Страждання Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Піснеспіви, які виконуються під час цієї служби, своєю мелодійністю і змістом розчулюють серце віруючої людини. Пасія спонукає християн, згадуючи розп’яття Господнє, Його Страждання, співрозп’ястись Христу і пам’ятати: «...ті, що Христові є, плоть свою розп’яли з пристрастями і похотями» (Гал. 5. 24). Під час цього богослужіння людина-християнин надихається до подвигу, удосконалення, слідування за Христом, що і є метою, не тільки посту, але й усього християнського життя.

 

Категорія: Парафіяльні новини | Переглядів: 782 | Додав: ikop | Дата: 21.03.2016 | Коментарі (0)

 

Разом онлайн 1
Гості: 1
Користувачі: 0


Rostyslav Myrosh © 2012-2024

Сайт створено у системі uCoz